Tuesday, August 14, 2012

Terveysinfoa

Disclaimer:

Blogin ylläpitäjä tai kukaan muukaan kuin sinä itse ei vastaa seurauksista, välittömistä tai välillisistä, jos seuraat täällä annettuja ohjeita ja pidät suussasi tuntikausia putkeen vahvasti emäksistä jauhettua tupakkaa. Olet itse vastuuussa tekemisistäsi, eikä Mustan kullan metsästäjä suosittele nuuskan käyttöä. Erityisesti jos olet alaikäinen.

Sitten asiaan - miten terveellistä on käyttää nuuskaa? Terveyttä edistävää touhuahan nuuskaamisesta ei saa vaikka voissa paistaisi. Nuuska aiheuttaa riippuvuutta ja suusairauksia. Nämä ovat faktoja jotka pätevät tehdastekoiseen nuuskaan. Itsetehdyssä nuuskassa on myös eräs tärkeä tekijä joka tulee tähän päälle: tupakan käsittelytapa, josta riippuen siitä tehdyn nuuskan syöpäpotentiaali voi kasvaa.

Itselläni on vankka, joskaan ei yhtään mihinkään kuin mutuun perustuva, mielipide että tupakointi on nuuskaamista haitallisempaa. Joten jos harkitset tupakoinnin lopettamista, nuuskaaminen voi olla hyvä vaihtoehto. Mielestäni nuuskan käyttö on helpompi lopettaa kuin tupakointi, sillä tupakointi on useimmissa tilanteissa hyvin sosiaalinen tapa, toisin kuin nuuskaaminen jota usein tehdään ylhäisessä yksinäisyydessään. Tupakointitapaansa lopen kyllästyneiden voi siis olla hyvä kokeilla nuuskaamista, itsetehdyllä tai tehtaan nuuskalla, ihan sama. Kunhan savun imeminen keuhkoihin ja muiden tupakoitsijoiden kanssa hengaaminen loppuu. Sen jälkeen kun tapa on rikottu, nikotiinin vieroitusoireet eivät tunnu läheskään yhtä pahalta.

3 comments:

  1. Anonymous20/3/13 22:32

    Joku tuolla kyseli aikaisemmin, että tuleeko tästä omasta tehdystä nuuskasta enemmän ruotsalaistyylistä vai amerikkalaistatyylistä, joka yleensä mielletään terveydelle "haitallisempana" tavarana? vai onko erona yleensä vain tuo soodan määrä eli syövyttävyys korkeampaa amerikkalaisessa tavarassa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous9/7/13 00:24

      Mitään luotettavaa tutkimusta ei tässä blogissa esiteltyyn valmistustapaan liittyen varmaanakaan ole tehty. Oletan kuitenkin, että lopputulos on lähempänä ruotsalaista kuin amerikkalaista nuuskaa, mutta jokin (fermentointi, pastörointi) tekee varmasti ruotsalaisesta nuuskasta tätä "terveellisempää".

      Delete
  2. Anonymous14/7/15 00:00

    Amerikkalainen nuuska fermentoidaan, mikä lisää haitallisten nitroamiinien määrää. Ruotsalainen nuuska höyrypastöroidaan, mikä vähentää haitallisten nitroamiinien määrää.

    ReplyDelete